pühapäev, 24. november 2019

Pickup - Briti eri: Hageri ANK "Lõimumine Hageri ja Peipsi äärsete noortega"


Oleme Hageri avatud noortekeskuse ning Mustvee noortekeskuse noored. Üheskoos me kirjutasime projekti “Lõimumine Hageri ja Peipsi äärsete noortega”.

Meie projekti eesmärgiks oli lõimuda ning teha koostööd erineva keele- ja kultuuritaustaga noorte vahel. Seda siis Mustvee noortekeskusega ning Hageri avatud noortekeskuse noortega. Projekti idee tuli meil nähes PickUp - Briti eri konkurssi millele sai oma ideid esitada. Me tahtsime luua oma projektis pikaajalisi sõprussuhteid vene- ja eesti noorte vahel. Meie projekt ei olnud ühe kordne. Me soovisime, et me looksime sõprussuhted vene- ja eesti noorte vahel, siis saaksime edaspidi luua koos veel projekte ning me saaksime olla eeskujuks ka teistele noortele, et ka nemad looksid sõprussuhteid erineva keele- ja kultuuritaustaga noorte vahel. Oma eesmärgi me täitsime. Kõik jäime ka pärast külaskäiku edasi suhtlema ja ootame edaspidiseid kohtumisi.

Meie eelarveks oli 1000 eurot. Selle sisse kuulus transport meile nende noortekeskuse külastamiseks ja tagasi ning nende transport meie külastamiseks ja tagasi. Ühised tegevused väljaspool noortekeskuseid ja lisaks ka toidu kulu.

Koostöö erinevast rahvustest noorte vahel sujus hästi. Esimesel kohtumisel tuli meid kokku 10. 5 inimest oli Hagerist ja 5 noort tuli Mustveest. Ootasime rohkem noori, aga kuna oli suvi siis oli arusaadav, et paljud olid ära. Meie järgmisel kohtumisel loodame näha rohkem noori. Koostöö õnnestus kuna läbi mängude said kõik tuttavaks ja hakkasid läbi saama. Erinevast rahvusest noored teevad ka edaspidi koostööd. 

Kogukonda kaasasime nii, et panime igale poole kuulutusi, et kõik on oodatud meie kohtumisele Mustvees. Kogukonna tagasiside projektile oli väga hea. Meie arvates muutus kogukonna elu paremaks ja seda sellega, et meie otsustasime kirjutada projekti kuhu me kaasasime erinevatest kohtadest noori.

Läbi projekti õppisime me kõigiga arvestama. Oma arvamuse avaldamine on tähtis ning alati tasub kõiges kaasa lüüa. Liikumisvõimalusi planeerisime enne kohtumist juba pikalt, kuna tuli teha pikk sõit Hagerist Mustveesse ja hiljem ka tagasi. Läksime sinna kõik ühe autoga ja tulime tagasi ka. Paberimajanduse ja dokumentatsiooni kohta õppisime nii palju, et lihtsam on kirjutada ja infot koguda koos, kui üks inimene oleks seda teinud siis, see oleks rohkem aega võtnud ja nii ei oleks saanud kõik oma arvamust avaldada. Meil tuli projekti lõpus probleeme, et kes kirjutab ja mida teeb, kuna enamusel oli vähe aega kooli kõrvalt aga õnneks see probleem ei olnud suur ja teiste abiga saime tehtud asjad. Pärast projekti oskame argumenteerida ja oma seisukohtade eest seista. Pärast projekti saime aru, et oskame paremini argumenteerida ja oma arvamust väljendada nii, et see ei teeteistele halba. 

Läbi projekti arenes meil kõigil kohustetunne, näiteks, et kui millegagi alustad siis tuleb see ka lõpuni viia. Nii oli ka selle projektiga. Läbi projekti arenes meil ajaplaneerimine ning ka tööde jaotus. Meie projektis arenes teiste inimeste väärtustamine ja respekteerimine ning me motiveerisime teisi noori kirjutama ise projekte. Projektiga me õppisime, et eelarve, aruande ning arvete kogumine ei olegi nii lihtne töö, kui see tundub. Sellesse tööse tuleb palju aega panustada.

Täpsemalt meie projektist:
Meie külaskäik nende juurde toimus 18.06.2019-19.06.2019. Esimesel päeval me saime kõik kokku Mustvee noortekeskuses, kus me saime omavahel tuttavaks. Andsime ka oma kingituse üle milleks oli lauamäng ning panime snäkid lauale kõigiga jagamiseks. Sellel päeval me mängisime väga palju erinevaid mänge, kuna Hageri noortekeskuse noored läbisid Mais mängujuhtide koolituse. Lisaks sellele õpetasime me neile uusi mänge mida saavad nemad veel edasi õpetada teistele. Sellel päeval me käisime ka kõik koos söömas Mustvee Moustet Sadamakohvikus ja avastasime ka Mustveed. Hiljem käisime kõik koos ujumas ning õhtul grillisime ja mängisime jälle. Esimese päeva muljed olid head.

Järgmisel, ehk meie kohtumise teisel päeval külastasime Kalevipoja Seiklusparki ja hiljem veetsime kõik koos lihtsalt aega ning siis asusid Hageri noored kodu poole teele. Kõik said olla oma hirmudest üle. Ka teise päeva muljed olid väga head. Koheselt alustasime mõtlemist meie teise kohtumise üle, mis toimub 22.10-23.10.2019 Hageri noortekeskuses. Sinna on oodata rohkem noori kuna hetkel on väga palju huvilisi Mustvee noortega kohtumiseks.


Meie järgmine kohtumine toimub Hageri avatud noortekeskuses oktoobri koolivaheajal. Meie plaaniks on järgmiseks kohtumiseks kaasata veel rohkem noori meiega kuna külastame Mustvee noortekeskusega Tallinnas asuvat vaaterattast ning Viimsis asuvat H2O veekeskust. Lisaks teeme ka filmiõhtu kus vaatame mitmeid erinevaid filme ning avastame Hagerit ja selle lähedal asuvat Kohilat.

Konkurssi "Pick-Up - Briti eri" rahastas Briti Nõukogu.






Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar