esmaspäev, 25. november 2019

PickUp – Briti eri: Aseri Noortekeskus „Lapsed õue!“

Eesmärgiks oli saada lapsed, noored rohkem õue tegutsema. Selleks, et eesmärk saaks täidetud tuli osa võtta Pick Up-Briti eri projektist. Lapsed joonistasid kunstitunnis pildid, milliseid vahendeid me tahaksime õue ja need saidki meie FB mängu plakatile.

Korjasime FB-s oma like´id täis ja saimegi rahastuse. Siis sai ostetud 3 jalgratast, 3 kiivrit, 3 rula, suur jenga, petank, kroket, kubb ja mänguväljak. Oleme kasutanud üritustel mänge, aga kõige suuremat kasutust said mängud 4. septembril, siis nimelt toimus Aseri Noorteka sünnipäev ja just sellel päeval tegime ürituse, mis hõlmas õues õppimise ja mängimise päeva.

Jagasime ürituse plakatit nii Aseri teadetetahvlil, Aseri Koolis kui ka meie FB lehel.

Külla olid kutsutud Vabadussport, Maanteeamet, Viburada, Aasukalda priitahtlikud, kes pakkusid erinevaid tegevusi. Aseri Noorteka sünnipäeval osalesid ka Aseri Kooli, Aseri Vabaajakeskuse, Lüganuse Noortekeskuse esindajad ja ka noorteka loojad ning endised töötajad. Kahjuks ei saanud tulla Viburada. Vabadussport oli muidugi kõige rohkem huvi pakkuv, kuna meil pole enne selliseid võimalusi olnud, nagu slackline, kiiking ja parkuur. Paar korda saime ka vihma, aga see ei heidutanud lapsi ära, kiikingu järjekord oli ikka pikk. Noored aitasid valmistada tordi, tikuvõileivad, õuntega saiad ahjus ja pitsa.

Noortele olid jagatud kaardid, kuhu peale nad pidid korjama, kas kleepse või templeid, et nad on käinud proovimas kõiki mänge ja tegevusi. Need, kes olid läbinud kõik tegevused, said auhinna (mis sisaldas nt. Maanteeameti poolt välja pandud jalgratta teemalisi meeneid)

Rohkem pilte ja ka mõned videod meie FB lehel

Eesmärk, et noored rohkem õues mängiksid ei õnnestunud päris 100%. Kuna osa lapsi istub ka suurel suvel parema meelega toas arvuti taga või mängib telekamängu. Samas õuesõppepäev ise läks väga hästi korda! Osalejaid oli 60 last, noort ja täiskasvanut. Nii Eesti kui ka Vene rahvusest. Uudistajaid oli rohkemgi tegelikult. Lõimumine on 100% õnnestunud.

Kui õuemängudest kogukonnale abi eriti ei ole, siis mänguväljak on küll oma osa täielikult täitnud. Kuna meie lähedal ühtegi mänguväljakut ei ole, siis nüüd kasutavad seda varianti väga paljud.

Me usume, et meil arenesid suhtlemise ja eneseväljendusoskused ning loomulikult ka värskes õhus kehalised võimed.

Noored aitasid kõik toidud ise valmis teha ja ning õue telki viia. Appi tulid ka sellised poisid, kellest muidu poleks seda oodanud. Teistega arvestamine oli oluline, kui atraktsioonilt järgmisele mindi, siis pidi viisakalt järjekorras olema.

Õppisime projekti käigus ennekõike ohutust! Et rattaga, rulaga sõitma minnes tuleb kiivrit kanda. Uusi kombeid me ei õppinud. Lapsed õppisid rulaga sõitma, Petangi ja kroketit mängima. Õppisime dokumentatsiooni poolt, et igast tšekist tuleb teha koopia ja skännida arvutisse. Me veetsime koos toredasti aega, sai rattad kokku panna, palle täis pumbata, Erinevaid mänge mängida. Mängides arenevad oskused nagu algatusvõime, teiste noorte väärtustamine ja respekteerimine ning motiveerimine. Kõige rohkem arenes suhtlemisoskus ja teistega arvestamine. Noored õppisid soodsaid spordivahendeid otsima. Õuesõppe vahenditega õppisime õues olema, vahelduseks arvutile ja telefonile, mängima ja sportima. Kogukond on positiivselt suhtunud meie ettevõtmistesse, Kõige rohkem saab kasutust kiiged ja liumägi. Sanuti oli üritusel palju täiskasvanuid uudistamas.

Omalt poolt täname kõiki osalejaid, Viru-Nigula Vallavalitsust ja loomulikult Pick Up Briti eri projekti rahalist panust.
Konkurssi "Pick-Up - Briti eri" rahastas Briti Nõukogu.



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar