kolmapäev, 4. aprill 2018

PickUp - Briti eri: Simuna noortekeskuse köök


Korraldajad: Egle Pent, Andry Pent, Kelli Loorits, Hanna Mälton, Maris Nõmmiste

Osalejaid: Kööginurka on võimalus kasutada kõikidel Väike-Maarja valla noortel, samuti saavad kööginurka kasutada nädalavahetusel sünnipäevi pidavad noored, nende vanemad ja külalised. Ühisüritusel teisest rahvusest noortega sai osa 30 noort, kellest 9 olid muu rahvuse esindajad.

Noorsootööga alustades tajusin üsna kiirelt, kui suur on noorte huvi kokkamise vastu. Kahjuks puudus meil Simuna noortekeskuses võimalus normaalsetes tingimustes roogi valmistada ning seetõttu oli ka väga keeruline noori endaga kaasa haarata. Siiski tuli noorte poolt üha enam signaale, et nad tahaksid tegelikult väga oma kööginurka, et saaks ise süüa teha. Peagi sai mulle selgeks, et niimoodi edasi enam ei saa, haarasin paaril noorel „hõlmast kinni“ ning asusimegi projektide otsimise kallale. Leisimegi ühe mis tundus meie idee jaoks sobivat. Kahjuks selgus, et tol hetkel oli sellele konkurssile laekunud rohkem ideid, kui oli raha mida jagati ning sõbralikult suunati meid hoopis teise konkurssi juurde, PickUp – Briti eri 2017, mille tegevusi rahastatakse Briti Nõukogu poolt. Sihikindlad, nagu me oleme, ei lasknudki me pead norgu vaid proovisime seejärel soovitatud konkurssile oma projekti esitada. Meie rõõmuks leidsimegi me ühel päeval oma plakati ANK facebookilehelt. Oligi olemas reaalne võimalus, et me saame selle projekti kaudu raha. Ainsaks tingimuseks oli see, et peame koguma oma plakatile facebookis võimalikult palju like´sid, sest viis kõige enam like´sid kogunud ideed said kindlasti rahastuse. Jagasime nagu pöörased oma plakatit, palusime meeldimisi ning olime pikalt viiendad. Nii, stabiilselt kuni viimase hääletamise päevani mil avastasime, et oleme langenud juba seitsmendaks. Tund enne hääletamise lõppu, olles juba lootust kaotamas, saatsime veel kõikidele oma sõpradele kes hääletanud ei olnud palve, et nad meid toetaksid. Ja see toimis. Veel mõned-kümned minutid enne hääletuse lõppu võitsime me oma viienda koha tagasi ning ANK lehel avalikustati toetuse saajad, meie nende hulgas. Te võite ette kujutada millised emotsioonid meist läbi käisid, olime meeletult tänulikud ja õnnelikud, et meil õnnestus oma projektile toetus saada. Juba sel hetkel oli tunda, kuidas inimesed meie ümber samuti meile kaasa elavad, sest aina uuriti, et kuidas meil läks ja kas õnnestus rahastus saada. Sooviti õnne ja patsutati õlale. Tundsime ka ise ennast tänu sellele veel uhkemana. See kogemus õpetas meile canva.com portaali kasutama ning oma mõtteid veenvalt, kokkuvõtvalt- vaid mõne lausega, esitama.

Veidi aega möödunud saadetigi mulle, kui noorte esindajale, leping mille lugesime noortega koos üle ning kõik tundus õige, saatsimegi tagasi juba allkirjastatud lepingu ning asi oligi reaalne. Simunasse tulebki kööginurk. Sellest saime hea kogemuse, et kõik lepingud mis tulevikus peaks meie ellu tulema, tuleb põhjalikult läbi lugeda, isegi kui see esialgu jube tüütuna näib.

Alustasime noortega kõige pealt mõõdistustöödest, et aimu saada mis suuruses kööginurk meie kitsastesse tingimustesse kõige paremini sobiks. Mingi aimdus käes asusimegi usinasti internetilehekülgi läbi otsima, et leida meie jaoks see kõige sobivam kööginurk. Leidsimegi ühise lemmiku ning andsime tellimuse töösse. Edasi tuli hakata valima muid seadeid, mis kööginurka täiustaksid. Noored ei osanud arvatagi, et kogu see valimine ja sobitamine (mõõdud, võimsused, plussid, miinused ja värvitoonid) nii keeruline ja aeganõudev on. Võtsime ette oma projekti esialgse eelarve ning hakkasime sõrmega rida ajama, et kõik vajalikud asjad oma koha leiaksid.

Kappide tulek võttis aega pea kuu ning ülejäänud elektroonika saime kätte üsna kiirelt. Kui kõik asjad olid noortekeskusesse jõudnud helistasid noored meie valla töömeestele ning palusid neil tulla kööginurka kokku panema. Töömehed olid väga asjalikud ning saidki kogu „kompoti“ kokku kahe päevaga.

Aega läks kogu selle protsessiga pea poolteist kuud (eeltöö,tellimused, kokkupanek).
Läbi mitteformaalse õppimise said noored arendada oma organiseerimis-, arvutamis-, info selekteerimis- ja suhtlemisoskust. Juba väga suureks kogemuseks oli see, kui palju võtavad asjad aega. See, et sa toetuse saajate hulgas oled ei tähenda seda, et homne päev sinu idee teostuseni jõuab. Sellest aru saamine oli noorte jaoks väga hea, sest olles ise enne üksinda projekte kirjutanud, siis ei adunud noored seda, kui palju kõik asjad aega võtavad ning küsimusi, millal üks või teine asi noortekeskusesse jõuab oli palju.

Saime kööginurga valmis 19.12.2017 ning 22.12.2017 korraldasime piduliku jõululõuna, mille raames küpsetasime ahjus esimesed verivorstid ja piparkoogid ning keetsime katruleid ja kapsast. Nii tore oli vaadata, kuidas noored suure innuga köögis askeldasid ning noortekeskuses kohtas tol päeval ka selliseid noori, kes muidu ei olnud meie juurde noortekeskusesse jõudnud. Tagasiside kogukonnalt oli ka ääretult positiivne, kõik soovisid meile õnne ning rõõmustasid meiega koos. :) Kõik noored, kes noortekeskust külastavad, siin koolitustel käivad või sünnipäevasid peavad on saanud ja saavad ka edaspidi meie projektist kasu.

Tore oli näha ka seda, kuidas kogukond meie ettevõtmisele kaasa elas ning abistas meid meie kööginurga sisustamisel erinevate tarbeesemete taldrikute,tasside,nugade, kahvlite jms-ga. See näitab minu arust suuresti seda, kuivõrd elati meile kaasa ning kui tore on elada väikeses kogukonnas, sest inimestele tõesti läks see korda mis me saavutasime.

Lootsime oma lõimitud ühise tegevuse ära teha juba detsembris, kuid kahjuks olid jõulud noorte jaoks liiga kiire ja teguderikas aeg ning selleks ajaks me oma tegevusi tehtud ei jõudnud.
Seega jõudsime veebruaris nii kaugele, et korraldasime Simuna noortekeskuses kohtumise Vao pagulaskeskuse noortega, kes olid Eestis elanud selleks hetkeks vaid 2 kuud. Kuna meie noortekekuse noored olid valmistanud erinevaid suupisteid, siis saime neid ka oma külalistele maitsta pakkuda. Kahjuks, kuna keelebarjäär oli väga suur, sest Araabiast tulnud noored rääkisid vaid araabia keelt (ei sõnagi inglise või vene keelt, millele olin mina panustanud)  ja olid ütlemata vähe aega Eestis elanud, siis oli suhtlemine raskendatud ning kohanemine võttis päris palju aega. Üritasime asjadele osutades või kehakeelt kasutades neile mõista anda, mida nad sõid, kuid see oli samuti paras pähkel. Seejärel kirjutasime kõik asjad tahvlile, et nad saaksid oma keeles vastused kirjutada. Me nüüd 100% kindlad ei ole, kas nad kõigest õigesti aru said, aga meie võime seda öelda, et nende kirjakeel erineb meie omast ikka meeletult, seega ei saa me isegi kõige parema tahtmise juures kuidagi kontrollida, kas vastused said õiged või ei. Isegi loogiliselt tuletades ei suudaks sellest kirjast suurt midagi välja lugeda.

Avamise ja kokkusaamise korraldamine arendas noorte organiseerimisoskust, sest nad pidid uurima ühe minu tuttava Vao pagulaskeskuse õpetaja käest millal ja kas nad oleksid nõus meie juurde tulema. Olin küll ise eelnevalt õpetajaga rääkinud, kuid tahtsin, et noored ka ise kogemuse saaksid. Samuti, valmistades toitu ning koostades nimekirja asjadest mida  tarvis on, arenes noorte organiseerimisoskus ning eneseteenindusoskus.

Kardan, et sellisel kujul kokkusaamisi rohkem ette ei tule, kuna selleks ajaks kui pagulaskeskuse noored meie emakeelt mõistma hakkavad, kolivad nad üsna tihti kusagile suuremasse linna ära ning inimesed pagulaskeskuses vahetuvad väga tihti. Noortega kipub olema see mure, et isegi sama emakeelt kõnelevatel noortel läheb kohanemise ja suhtlema hakkamisega aega, seega oleks naiivne oodata, et mõne korraga see pagulaskeskuse noortega juhtuks. Siiski võime omalt poolt pakkuda Vao pagulaskeskuse noortele võimaluse meie noortekeskust külastada, kuid, et noored ka omavahel suhtlema hakkaksid, selle jaoks läheb tunduvalt rohkem aega vaja, kui mõned korrad kuus.

Tore on näha, et noored väga agarasti kööginurka kasutavad, makaronide keetmiseks, tee või kiirnuudlite valmistamiseks. Loomulikult on see teinud ka meie elu lihtsamaks ja põnevamaks, sest saime tänu kööginurgale hakata läbi viima poiste ja tüdrukute kokandusringe mille vastu on huvi väga suur.

Kindlasti soovitame oma noorte grupiga julgelt sellisest võimalusest kinni haarata, sest kogu see protsess on suur õppimisvõimalus nii noortele, kui ka juhendajatele. Olen väga rõõmus, et saime üheskoos selle projekti läbi viia, sest usun, et saime kõik omajagu julgust juurde, et ka tulevikus sellistest projektidest osa võtta.

Simuna kööginurga kohta oleme teinud teavitustööd:
Facebookis: 
Meie noortekeskuse blogis:
Väike-Maarja vallalehes:

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar