kolmapäev, 4. aprill 2018

Pickup - Briti eri: Kohtla-Järve noortekeskus "Susside vahetus"


Susside valmistamiseks oli soetanud käsitöövilt ja kõik, mis oli vaja selleks: niidid, nõelad, nööbid jne. Meie noortele meeldib käsitöö. Suhelda meie noortele meeldib ka, just sellepärast otsustasime kaks  tegevust kokku panna ja tänu sellele uusi sõpru leida, kuskilt kodukoha väljast. Valisime just Raja Noortekeskus selle mõttega, et suhtlemine peaks olema ka õpetuslik, ning noored võiksid kasu saada (nt keele praktika, suhtlemisoskused, käsitöö jne)

23.11.2017 Kohtla-Järve Noortekeskuse noored sõitsid Rajasse ja 12.12.2017 Raja noored tulid Kohtla-Järve Noortekeskusse külla, kus koos tegid susse. (vt pildid)
Kohtla-Järve Noortekeskuse kohtumisel osalesid kokku 17 inimest (8 inim. Rajast ja 9 inim. Kohtla-Järvelt). Raja Noortekeskuse kohtumisel osalesid 16 inimest (8 inim. Rajast ja 8 Kohtla-Järvelt).
Osalesid nii eestlased kui ka venelased, samal ajal ka kahekeelsed (mõlema keelt valdavad) noored. Suheldes omavahel me harjutasime võõras keeles rääkida, arutlesime huvitavaid teemasid ning tegelesime susside valmistusega. Rääkisime ka oma kodukoha ajaloost, üritasime  susse õmmelda ja neid oma maitse järgi dekoreerida.

Selliste kohtumiste tänu noored ja meie noorsootöötajad leppisid kokku, et meie koostöö jätkub edasi. See tähendab, et kasu said mitte ainult noored, kuid ka noorsootöötajad, kes juba planeerivad järgmise projekti, kus noored saaksid koos aega veeta ning uusi teadmisi saada. Raja noored kutsusid meid suvel kalapüüki nende juurde, aga Kohtla-Järve Noortekeskus planeerib uusi sõpru kohalikku matkarajale kutsuda, et meie ilusaid kohti külalistele näidata.

Kõik õnnestus hästi, probleemi ei ilmunud. Eesmärgid ja tulemused on saavutatud! Kohtumised toimusid plaanikohaselt ning rahalised vahendid kulutati vastavalt eelarvele.

Elulised oskused:
Kuna meie noortekeskuse töötajate ja aktiivsete noorte poolt oli juba mitu korda projektid kirjutatud, projektikirjutamise ja läbiviimise oskused nendel on juba olemas. Probleeme ei tekkinud ning kõik logistika ja paberimajandusega seotud tegevused olid arusaadavad. Ilmtingimata, iga projekti ja tegevuste kohta saame kogemust ja õppime midagi uut. Kuna meie projekt oli seotud erineva rahvuse noortega, oli väga huvitav jälgida kuidas noored suhtlevad omavahel. Meie noored said teada kuidas suhelda teiste rahvusest noortega, ning kõik osalejad said aru, et nende vahel on ikka erinevus mentaliteedis ja suhtlemisstiilis olemas. See oli ka seotud sellega, et meie noortekeskuse noored elavad linnas, aga Raja noored on enamasti maa elanikud.
Harjumused ja käitumine:
Hea kogemus oli saanud ka ajaplaneerimisel ja reeglite tegemisel ning järgmisel, sest noorte poolt oli tehtud hea ja suur töö meie kohtumiste korraldamisel. Oli üks väga lõbus situatsioon ka. Kuna Kohtla-Järve linn seisneb mitu osast, mis on omavahel päris kaugel (aga ikkagi on ühe linna osad), meie külalised tulid Kohtla-Järve linna Ahtme linnaosa mööda ja sattusid Järve linnaossa ja otsisid meie noortekeskust sealt, kohe hakkasid helistama ja uurima meie käest kus me tegelikult asume. Nende jaoks oli üllatus ja uudis, et me asume 12 km Järve linnaosast kaugel, teise linna (Jõhvi) peale, vaid ka Kohtla-Järve linnas. Muidugi, nad leidsid õiget teed ja jõudsid meieni ja me veetsime aega lõbusalt ja ägedalt.
Suhtumine ja väärtused:
Meie noortele väga meeldib igasugustes projektides osaleda, ning neid välja mõelda. Nendele meeldib midagi uut proovida ja areneda erinevates sfäärides. Nad on alati valmis mingeid ideeid pakkuda, et uut infot saada ning uute inimestega ja tegevustega tutvuda. Nendel on oma motivatsioon selles, et kui rohkem tead ja proovid, siis ägedam elada, ning siis ise oled huvitav inimene, kellega koos on tore aega veeta.
Suhtlemise ja eneseväljendusoskused:
Suhtlemisprobleemi ei tekkinud, kuna noored oskavad kuidagi omavahel ühes keeles suhelda, isegi kui keelt nad ei tea. Meie projekti tegevused oli seotud käsitööga, nad olid väga lihtsad ja rahulikud, konflikte ei tekkinud ning koostöö oli tugev ja nii meie, kui ka Raja noored olid kogu aeg avatud abivalmidusse.
Ütleme veel kord, et projekti läbiviimises meil on juba suur kogemus, ning eelarve planeerimise ajal kõik oli meie jaoks lihtne ja arusaadav. Kõik selgitustööd (projekti kirjutamise ja läbiviimise kohta) oli tehtud ka meie noortele, kes käitusid väga aktiivselt ja vastutustundlikult.
Tehnoloogilised oskused:
Tehnoloogiat me eriti ei kasutanud, välja arvates seda, et otsisime google mapist, kuidas meie noored Raja noortekeskusesse  jõuavad.
Kasutasime ka meie sotsiaalvõrgustiku lehte, kus enne ja pärast projekti oli tehtud teavitus, ning info jõudis ka meie linnaelanikkeni, kes said teada meie tegevustest Raja noortega ja jälgisid meid.

Lingid:


Järgmistele taotlejatele soovime edu! Olge julged, proovige ennast erinevates huvitegevustes ning arendage end igakülgselt.
Suur aitah Teie toetuse eest!








Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar