pühapäev, 2. veebruar 2020

ANK projektikonkursi "Appi ma tahan avatud noorsootööd arendada!" 13 soovitust Marek Mekilt

11. veebruaril kella 15.00-ni saavad noortekeskused esitada avatud noortekeskuste projektikonkursile oma taotlusi. Taotlusi saab esitada nii tavaprojektide kui nutiprojektide näol. Selleks, et kirjutamine lihtsam oleks, annab Eesti ANK juhatuse liige Marek Mekk 13 soovitust, kuidas projekti kirjutada.

1. Pea meeles, et avatud noortekeskuste 2020. aasta projektikonkursi eesmärk on avatud noorsootöö arendamine (niisama asju on meil niigi palju). Vaata üle mis on avatud noorsootöö mõiste SIIT.
  • Vaata üle ka alakõlbulikud ja mitte alakõlbulikud tegevused;
  • ei rahastata ühekordsete ürituste korraldamist, huvitegevus, malevaid jne.

2. Selgita välja tegelik probleem/olukord, mida tahad projektiga saavutada Soovituslik meelelahutus siia taustaks on MILJARDID - “Pseudoprobleem".

3. Vaata uuesti üle ja hinda, et kas su projekt on seotud avatud noorsootööga. Vaata kas see haakub ka ANK projektikonkursi eesmärgiga.

4. Eesmärk sõnasta nii, et see oleks tulemuse või seisundi põhine ning seda oleks võimalik ka mõõta (Näiteks: Avatud noorsootöös osaleb 20 noort rohkem).

5. Projekti kirjeldus olgu lihtne, selge ja loogiline (ära kirjuta klassikirjandit), struktureeri oma teksti. Vaata, et tegevused, tulemused ja eelarve oleks loogilises järjekorras ja omavahel haakuvad ja otstarbekad. Less is more ehk vähem on parem – muidu hindaja unustab ära mis 30 rida tagasi alguses oli, tal jookseb juhe totaalselt kokku ning lõpuks ta ei saagi aru, et mis värk oli!

6. Noorte kaasamine on oluline, sest muidu juba eos ei vasta projekt konkursi tingimustele.
  • Oluline, et noored oleks kaasatud planeerimisse, teostamisse ja hindamisse (kaasamist ei teha kaasamise pärast vaid mõtle miks see on vajalik);
  • ei ole vaja üle pingutada kaasamisega, sest suuremad kaastaud noorte arvud ei taga seda, et sinu projekt peaks saama suuremaid hindeid;
  • oluline on mõistlikus ulatuses kaasamine vastavalt tegevustele, et igal noorel oleks ikka oma roll (rohkem uhkeid sulgi ei pane veel lendama).
7. Sama mis punktis 6 kehtib ka partnerite kaasamise puhul võrgustikus!
  • ...aga iga partner ei ole alati partner, st et tehnikapood ei pruugi olla automaatselt partneriks kui müüb sulle sülearvuti!
  • Partner on ikka see kes panustab sellesse projekti ja üldjuhul saab ka mingit kasu (lisaks peale raha muidugi). Partnerlus on võrdsetel alustel koostöö ehk „vorst vorsti vastu“;
  • igas faasis ei pea end partneri kaasamisega hullult ülepingutama. Kaasamine on ka see kui informeerid partnerit, sest alati ei pruugi tal igas projekti faasis rolli olla. Kuid kindlasti ei piisa/tohiks see projektis jääda ainult sellele tasemele, et kirjutad vaid informeerimisest.
8. Projekti tegevuste vastavuse kirjeldamisel noortevaldkonna ja teiste valdkondike (KOV; ANK jms) strateegilistele eesmärkide puhul ole konkreetne.
  • Ära tee arengukava jms punktitest ainult „copy-paste“ vaid ikka kirjelda, kuidas just need tegevused toetavad neid eesmärke;
  • siin sama reegel, et ei ole mõtet üle ka pingutada ja vägisi seoseid leida, kui ei ole siis ei ole seost.
9. Võtmepädevuste kirjeldamisega täpselt sama lugu, et kirjelda ikka neid mida konkreetselt projekt noorte puhul toetab ja õpetab.
  • Ära unusta kirjeldada, et kuidas see toetab noort;
  • veendu, et õpieesmärkide seadmine ja analüüs kajastuks projekti tegevuste kavas (projekti eel- ja järeltegevused).
10. Kirjelda projekti mõju kogukonna sidususe suurendamisele, sest on oluline, et ei nokitseks ainult üksinda noortekeskuses, vaid ka teised (kogukond) saaks sellest osa.
  • Kuidas on kohalik kogukond kaasatud projekti erinevatesse etappidesse;
  • kuidas projekti raames tehtut kogukonnale tutvustatakse;
  • kuidas teavitatakse tulemustest ja tegevustest kogukonda.
11. Võid küll projektist midagi soetada või tegevuse teha, aga rahastajat huvitab kindlasti, et mis saab sellest edasi.
  • Millised jätkutegevused on veel plaanis (ühekordseid tegevusi antud konkurss ei toeta);
  • kui on mingid vahendid soetatud siis mis saab kui need katki/riki lähevad, mis raha eest neid hooldatatkse/remonditakse (miski pole ju igavene).
12. Vaata kindlasti ENTK juhiseid taotlusvormi täitmiseks SIIT.

13. Ja tea, et kui projekt on nagu valmis siis see ei ole veel valmis :) Vaata kindlasti üle hindamiskriteeriumid ja püüa maksimumpunkte.