kolmapäev, 4. aprill 2018

PickUp - Briti eri: Aseri noortekeskuse köök


Nii nagu igal kodul on olemas köök, nii peab ka igal noortekeskusel olema köök! Peale projekti kirjutamist ei jõudnud me ära oodata, et köögimööbel koos tehnikaga meieni jõuaks ja kui see päev lõpuks saabus, siis ainus asi, mida me kohe kasutada saime oli blender ja siis tegime ka esimesed kokteilid.

Õpetaja Kristel korraldas meile eesti-vene toidupäeva ja sellel päeval oli meil külas Aseri Kooli endine kokk Karin Rohesalu. Karin õpetas meile päris õige pärmitaina tegemist. Sõtkuda said kõik nii poisid kui tüdrukud. Nii huvitav oli vaadata, kuidas taigen kerkib, peaaegu üle kausi ääre! Pärast tegime nii soolaseid kui ka magusaid pirukaid. Saime teada palju huvitavaid nõkse, näiteks kuidas pirukaid kokku siduda ja mida teha siis kui moos on liiga vedel ja kipub pirukast välja voolama.

Taina sõtkumine ei olnudki kõige kergem tegevus ja sellele tegevusele pretendeerisid vähesed.. Pirukate meisterdamisest tahtsid osa võtta juba paljud. Veel sai ise pelmeene tehtud. Tüdrukud tegid taina ja täidise. Pelmeene valmistasid poisid ja keetsid ka poisid.  Loomulikult ei puudunud ka sel päeval kiluvõileivad. Need, kes söögi tegemise ja küpsetamisega ei tegelenud, pesid pärast nõud ning koristasid köögi. Seega oli igaüks meist midagi teinud ja välja teeninud pelmeenid, pirukad, võileivad ja muffinid.

Meid on alati noortekas 50/50 vene ja eesti rahvusest lapsi ja noori ja meie vaheline koostöö on hea. Kui tavaliselt on noortekas palju poisse, siis sellel päeval oli ka tüdrukuid palju. Tänu sellele päevale õppisid paljud esimest korda pärmitainast tegema ja päris algusest peale pelmeene tegema. Tore oli kuulda, et Karinile meeldis meid, noori juhendada ja ta tuleks rõõmuga jälle meile midagi õpetama.

Köök on meile väga vajalik, kuna koolpäevad on pikad ja koolitoit pole just kõigi lemmik, siis on peale kooli väga hea süüa teha, meie lemmikuteks on pelmeenid nii praetult kui ka keedetult. Pitsa, mida saab teha väga mitmel moel. Näiteks tavalise saia põhjal, või hoopis tortilla pitsa põhjadel, või päris tainast segades. Veel oleme teinud erinevaid salateid ja virsiku kooki küpsetanud.

Kuna Aseri Koolis ei ole võimalik kodunduse tunde anda, siis Kool ja Noortekas teevad koostööd ja laste kodunduse tunnid toimuvad ka Noortekas. Tüdrukutele meeldib väga süüa teha ja nende silmad lähevad särama kui õpetaja ütleb, et teeme vahelduseks kodunduse tunni. Toidutegemine on oskus, mis tänapäeval on jälle au sees ja seda on vaja igale ühele meist.

Õpetaja Kristel arvab: Noorte vahel toimib koostöö väga hästi ja vahet pole, kas väike või suur, kõik teevad köögis midagi. See on lihtsalt eluliselt vajalik asi. Täpselt nii nagu me peseme oma hambaid või kammime juukseid, tahame me süüa ja juua. Koos kokkamine aitab meil kaasa ka eesti-vene  ja poisid-tüdrukud suhtlusele, õpitakse rohkem teine teisega arvestama ja koostööd tegema.

Meie omalt poolt täname PickUp- Briti eri projekti tiimi ja võimalust Aseri Noortekale köök soetada.











Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar