esmaspäev, 3. veebruar 2020

Eesti ANK kogemused 4-päevasest töönädalast. Osa 3.

Kolmanda töönädala võtab kokku Carolyn Mets. 

Olime selleks valmis! 
Kolmas avastuspäev tuli meie meeskonnale juba teadlikumalt ning etteplaneeritumalt. Kui esimesed kaks olid ikka veidi ärevust pakkuvad siis kolmas oli rahumeelsem ja kindlam. Selle võis tekitada asjaolu, et oleme saanud tajuda juba esimesi õnnestumisi avastuspäevadelt või nagu Heidi eelmise nädala kokkuvõttes mainis siis oleme ehk teadlikumad, et eksimine ja ebaõnnestumine avastuspäeval pole võimalik. Me õpime, areneme ja anname endast parima ning see ongi kõige tähtsam. Mõtet kinnitab Heidi selle nädalane avastus: „Olin kolmandal arengupäeval endaga ka teatud rahu teinud ja ei tekitanud takistusi, kui oli vaja saata mõni töömeil või vastata telefonile. Endiselt olin teadlik, mida ma päevalt ootan. Selline mõtte vabaks laskmine võib üllatada. Just siis annad endale tegeliku võimaluse paindlikkus töökeskkonnas miskit avastada. Ja kui avastus ei tulegi, pole ka hullu sest loomingulist ja avastusi ei saa ette planeerida. Küll saab selleks luua sobiva keskkonna.“ 

Sellegi poolest võtavad asjad vahel rohkem aega kui me oskame ette näha. Nii sai Riin liituda avastuspäevadega alles kolmandal nädalal. Kuid see ei tähenda, et ta sellest varasemalt üldse osa ei saanud. „Ma elasin nö oma peas avastuspäeva läbi ehk siis mõtlesin asjadele “mida-ma-avastuspäeval-kindlasti-teeksin”. Mõtete tasand arenes teadlikumaks tegutsemiseks - hakkasin enda jaoks eraldi dokumenti üles märkima küsimusi, lugemismaterjali ja muud mingil hetkel olulisena tundunud infot. Ma ei kirjeldanud märksõnu pikemalt, vaid nö “salvestasin” uitvajadused. See ei võtnud kauem aega kui 2 sekundit, aga andis mulle hilisemaks analüüsiks palju ahhaa-hetki!” Seega on ka Riin nüüd avastuspäevade paadis ning jagamas enda kogemusi.

Võtame muutused vastu ja anname endale võimaluse. 
Enne kui liigun meie selle nädala leidudeni tunnen, et tahan tuua ka enda vaatepunkti 4-päevasest töönädalast. Enda ehk minu kokkupuuted sellest rääkimisest ning mingis mõttes ka noorte vaatepunkti asjast.

Kerli kirjutab enda avastuspäeva kokkuvõttes järgmist: "Üks minu kogukonna inimene just paar päeva tagasi jagas mulle, et kui lootusetu on kohati inimestele rääkida 4-päevasest töönädalast kui seda lauset kuuldes tõlgivad nad mõttes selle kolmepäevaseks nädalavahetuseks. Aga seda see ju pole. Ja nii ongi ühiskonna kinnismõtteid ja suhtumisi raske muuta. Aga räägime rohkem, veel rohkem ja ühel päeval tuleb arusaamine. Tootlikkus ju tuleb. Mõte on juba lahti! Juba on me riiulil palju uusi ideid nt keskkonnateemalisi. Hakkame varsti neid ellu viima.“ 

See lause pani mind mõtlema, kuidas on suhtunud minu lähedased ning inimesed, kui olen neile rääkinud 4-päevasest töönädalast ja pean tunnistama, et see on olnud täiesti teistsugune kui need vastused, mida võis leida Delfi kommentaariumist või varasemalt väljatoodu. Noorte jaoks on see olnud (naljakas öelda) aga normaalne. See on uuendus, mida vaadatakse positiivselt, nagu kodukontorit või ettevõtte siseseid ühiseid kinokülastusi. See on ettevõtte arengupotentsiaali tunnus ning inimesed, kellega ma olen rääkinud on vaid uurinud, kuidas meie organisatsioon seda teostab. Veel on arutletud, kuidas saaksid nemad seda enda organisatsioonis teha ning pigem kurdetud, et „oh miks minu organisatsioon midagi uuendusmeelset ei paku“. Niiet jah olgu meie noor sugu „lumehelbekesed“ ja „hukka läinud“, aga muutusi meile meeldib vastu võtta ning oleme valmis katsetama ja proovima ja ka ebaõnnestuma rohkem, sest näeme selles suurt edasiminekut. Seega toetan ka Kerli mõtet, et mõte on juba lahti ning noorem sugu võtab seda väga altilt vastu – paneme edasi! 

Mida tõi kolmas avastuspäev? 
Meie kolmas nädal tõi väga erinevaid võimalusi, avastusi ja tegevusi. 
Kerli muutis viimasel hetkel enda avastuspäeva, andes endale võimaluse proovida kõrgemal tasemel enesejuhtimist. Õigel avastuspäeval sai ta olla osa SANA meeskonnast ning luua lauamängu. Samuti sai ta kogeda põnevat toitlustust ning oma ala proffidega koos töötamist. "Mida tundsin? Ootusärevust, mis tuli tundmatu teemaga tegelemisel. Kui paljud meist on lauamängu välja mõelnud. Iga sammuga kasvavat kindlust idee arendamisel. Mõistmist kuivõrd oluline on tunnetada seda, mida sinu meel või keha ütleb mingis tegevuses ja seda jagada, et arenduses saaks sündida parim. Tundsin põnevust uute toitude ja maitsete omandamisel. Millised suurepäraselt ägedad lahendused on olemas šnitsli ja kartulipudru asemel. Ja kogu selle protsessi sees tunda kuidas inimeste mõtete ressurss töötab tohutu intensiivsusega ühise idee eest.“ 

Heidi võttis seekordses avastuspäevas ette uued Eesti ANK rahvusvahelised projektid (UPLIFT ja COST) mis on seotud uurijate võrgustikuga, millest esimeses soovitakse uuringute tulemusi ka kohe reaalselt katsetada, ning tutvus erinevate materjalidega. Tänu avastuspäevale jõudis ta tööhõive teemaliste uuringuteni ning tegi seejuures tähtsa avastuse. „Materjali juhuslik leidmine tõi mind lähemale mõttele, et, kuidas oleks võimalik suurendada valminud uuringute kommunikatsioonialaseid tegevusi, et seotud osapooled nendeni jõuaks. Leitud materjal oli väga põhjalik ja vajalik, et teha tänaseid paremaid otsuseid/valikuid.“ Antud avastuse võttis ta kaasa rahvusvahelisele kohtumisele. 

Riin leidis aja, mil ta saab pühenduda terve päev ühele teemale, samuti oli see tema jaoks aeg, mil lugeda erialast ning huvipakkuvat materjale ning kirjandust. Oli aega ennast ette valmistada eesolevaks koolituseks ning teha korrastust märkmetes. ”Järjekorras on nii palju teoseid, aga süümevaba lugemisaega napib. Avastuspäevad panid minu silmad särama, sest ma pole reaalselt nii naudinguga ammu lugenud kui viimased kaks nädalat. Ma ei pidanud muretsema mõne teise teema ülevõtmise pärast, sest sain keskenduda täpselt sellele, mis käsil oli. Sotsiaalsete pädevuste teema on suhteliselt lai ja üks tekst viis teiseni, jõudsin isegi ühe raamatu läbi lugeda, mis avas paljude teadmiste ja küsimuste tausta. Terve päev ühele teemale sügavuti pühenduda – ja see on täiesti okei?! – wow! Tunnen end koolituspäevale vastu minnes enesekindlamana ja – mis seal salata, avastuspäeva olulisus on ennast minu jaoks tõestanud!”

Mina suunasin selle nädalase avastuspäeva analüüsile ja täpsemalt enda ja inimeste analüüsile. Isiksuste tüüpide ning suhtlemisviisidest teadlikumaks saades on põnev mõelda enda ümber olevatele inimestele, kuidas nad käituvad ning miks nad nii käituvad. Õppisin ja arendasin enda veebidisaini oskusi ja andsin endale võimaluse teha midagi mida väga armastan, ehk korraldada üritus. Mõtisklesin avastuspäevade üle ja mõistsin, et ühelt poolt saab anda midagi väga konkreetset nagu oli selleks kodulehe uurimine, kuid teiselt poolt on need mittenähtavad nagu minu eneseareng, õppimine suhtlema ja analüüsima enda tööd ja olla rohkem motiveeritud töötaja samuti suured panused organisatsiooni. 

Põnevad avastused
  • Me peame liikuma julgemalt sinna suunas, et kuulutada iga kuu kasvõi 1 päev üleriigiliseks Noorsootöö arendamise päevaks! Selleks päevaks kui KÕIK noortekeskused loevad ja vaatavad videosid jms ja kogume kogu selle intellektuaalse ressursi kokku. Võib olla avastuspäev koostöös koolidega. Koolivaba õppimise päev noorsootöötajatega ja enne seda noorsootöötajate enda avastuspäev, et tunnetada avatuspäeva olemust. (Kerli) 
  • Mõtte vabaks laskmine võib üllatada. Just siis annad endale tegeliku võimaluse paindlikkus töökeskkonnas miskit avastada. Ja kui avastus ei tulegi, pole ka hullu sest loomingulist ja avastusi ei saa ette planeerida. Küll saab selleks luua sobiva keskkonna. (Heidi) 
  • Töökeskkond mõjutab inimest, kes selles viibib. Tuleb luua keskustesse enam ühiseid avalike tööruume, mida saaksid inimesed igal hetkel kasutada. See suurendab kogukonna ühtsust, võimalusi uute inimestega kohtumiseks, suhtlemiseks ja uute ideede tekkimiseks. (Carolyn) 
  • Tunne, et vahest peab avastuste ja võimaluste võimaldamiseks unustama harjumuspärase põhjaliku analüüsi otsustamisel ja lihtsalt vastama JAH. Jah uuteks võimalusteks! (Heidi) 
  • Terve päev ühele teemale sügavuti pühenduda – ja see on täiesti okei?! – wow! (Riin)
Lugemissoovitus
Rumm, A. Ennastjuhtiva õppija ees on teed valla. Mihus. 2019 


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar