teisipäev, 17. november 2015

Eesti ANK seiklused Islandil- PÄEV 1


Kui Heidid, Kerli, Anne, Kristel, Merlis, Piret, ja Merle Tallinna Lennujaama jõudsid olid Ivika ja Kristi juba Kopenhaagenis. Just nii võiks tänase päeva algust kirjeldada. Nimelt sõitsid täna kaks erinevat Eesti ANK delegatsiooni Islandile ja Iirimaale, et muuta ühendus ja Eesti noortekeskused veelgi enam rahvusvaheliseks.


Kui Iirimaal jätkusid Eesti ANK strateegilise partnerluse RISE projekti juba pea aasta toimunud tegevused siis Island on Eesti ANK jaoks uus avastus. 

Nimelt sai üle poole aasta tagasi alguse koostöö, mis sai lõpliku stardipaugu täna, kui kaheksa matkaselli kohvrid haarasid ja Reykjavikki lendasid. Islandil võõrustab meie delegatsiooni kohalik noorteklubide ja noortekeskuste katusühendus Samfes.


Ei jõudnud me veel harjuda lõõskva tuulega ja kohvreid maha panna kui meid ootas ees esimene visiit. Nimelt olemegi Islandile tulnud selleks, et tutvuda uute metoodikatega, mida Islandil noortega töös kasutatakse. Islandi noorsootöö kaasava lähemise ja mõtestatud tegevuse maine on jõudnud ka meie kõrvu ning tahame eelkõige õppida, kuidas läbi noortekeskuste toetada noori, kes kasvavad ebavõrdsetes oludes, on elu keerdkäikude tõttu teostanud näiteks õigusrikkumise või vähese hariduse tõttu jäänud töötuks.



Astudes sisse esimese visiidi raames kohaliku kooli uksest küsis üks kohalik juhataja, et, miks me just Islandile tulime. Kuuldes meie kõrgetest ootustest, kergitas ta imestusest kulme ja ei suutnud uskuda, et on olemas fonde, kes taolisi õppekogemusi ja õppevisiite võimaldab. Ka Eesti ANK on väga tänulik Euroopa Majanduspiirkonna toetuste programmile "Riskilapsed ja -noored", et sellised imelised õppimisvõimalused on meile avanenud. Kahepoolsete suhete fondi toel saame me näha uusi praktikaid kui ka luua uusi sidemeid tulevaste noorteprojektide jaoks. 

Küsides Anne käest tänase päeva kohta kommentaari tuli see järgmine: "Maandusime peaaegu et otse ühte Reykjaviki kooli, kus kanti parasjagu üle Islandi koolide vahelist etlemisvõistlust. Kooli keldrikorrusel oli avatud noortekeskus, mis pakub noorte huvidele vastavaid tegevusi ja suhtlemisvõimalusi igal koolipäeval kuni hiliste õhtutundideni. Jäi mulje, et kooli ja noortekeskuse töö on siin hästi läbimõeldult kombineeritud".

Homme on uus päev ja uued tegemised...

Ps. Ametlik pressiteade on leitav siit: http://www.ank.ee/avaleht/index.php/228-noortekeskuste-spetsialistid-tutvuvad-islandi-noorsootoeoe-parimate-praktikatega 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar