neljapäev, 19. november 2015

Kes ei ole virmalisi näinud, see ei ole ilmselt Islandil käinud (Eesti ANK vanasõna, 2015)

Kes ei ole virmalisi näinud, see ei ole ilmselt Islandil käinud (Eesti ANK vanasõna, nov 2015).
Nii see on. Meie päev lõppes täna imeliste virmaliste nägemisega. Usun, et päeva lõpp oli ilus akord kogu asjalikule päevale.

Kui nüüd alustada päeva otsast peale peab alustama sellest, et hommikul oli meil võimalus näha ja katsetada ühte kohalikku loodusime, ehk siis kuumaveeallikate basseine. Nähes kohalike käitumist saime aru, kuidas on võimalik miinuskraadide puhul mütse, salle ja kindaid mitte kanda. Hõlmad valla ja lühikesed püksid ei ole siin imeks. Selle taga on harjumus ujuda ning karastada end välisbasseinides (+ salanipid, kui nad beebid on). Kangekaelsete eestlastena püüdsime selle kõik kaasa teha ja ellu me jäime. Aga tuleb tunnistada, et iga päev seda nalja kaasa ei teeks!

Peale hommikust suplust algas nonstop visiit erinevatesse keskustesse, mis lõppes alles hilisöösel koos virmalistega. Sama värvikas, kui valgus taevas oli ka meie külastatud noortekeskuste taustad ja tegevused. 

Esimene "kuiv" peatus peale välibasseini toimus meie vastuvõtva ühenduse Samfes hoones. Saime aru, et meie eesmärgid väga ei erinegi. Peamine erinevus oli sihtgrupi fookuses. Kui meie keskendume pigem noorsootöötajatele ning kohalike teenuste arendamisele siis nende fookus oli liikmete noortele ühissündmuste korraldamine. Seega noorte osaluse ja aktiivsuse suurendamine. Meile esines väga värvikas noortekogu esindaja, kes tutvustas mitmeid korraldamisel olevaid projekte nagu Sexting ja Islandi noortekogu loomine. Esimene projekt keskendus seksuaalsusele ja küberkiusamisele, teise kaudu soovitakse enam kaasa rääkida noori puudutavates otsustes. Hetkel on suureks mureks hindamissüsteemide muutus ja gümnaasiumiperioodi lühenemine neljalt aastalt kolmele. Mõlemad muudatused on kaasa toonud pinged, mis võivad mõjutada meedias liikuvaid kõlakaid, et kõige õnnelikum noor on Islandi noor. 

Küsimusele, miks siis Islandi noor on kõige õnnelikum noor maailmas, saime üpris lihtsa valemi- noored on kaasatud igas etapis, noori kuulatakse, noortel on palju valikuid ning nad kasvavad hoolivas keskkonnas. See on ka põhjus, miks Islandi noored peale äraolekut ehk siis näiteks välismaal õppimist tahavad koju tagasi minna. Kogukonna hing on see, mis paneb neid tagasi tahtma. 

Kuna noortekeskuste erisus sõltub paljuski vanusegrupist, kellele keskus mõeldud on, siis oli meie tänane külastuste ampluaa üpris lai. Üks keskus keskendus 16+ vanusele. Peafookus on omaalgatus ja tööhõive. Taas tuli jutuks suvised töövõimalused ehk loomingulised stipendiumid noortele, mis tagavad töötasu vähemalt kaheks kuuks (8 nädalat). Perioodi raames on võimalik arendada oma loomingulisi võimeid kui ka muuta linn paremaks paigaks. Kui seda võrrelda näiteks õpilasmalevate võimalustega siis ei pea ju "töö" tähendama vaid muru niitmist ja parkide riisumist vaid võib anda tõuke hoopiski noorte professionaliseerumisele. Toetades noort tema otsingutes võib see olla tema stardipauk ettevõtjaks saamisel. Vähemalt muudab see teda kindlasti enam ettevõtlikumaks. 


Üks tänasest valikust andis meile ülevaate käitumisraskustega noorte programmist. Kuidagi tuttav oli selle loo eellugu. Noored käituvad halvasti ja nende lapsevanemad ei näe probleemi ning ei soovi pakutud tuge vastu võtta. Noorsootöötajad aga teevad otsuse ikka noorte vajadustest lähtuvalt ja teevad kõik selleks, et noori endid meelitada programmidega liituma. Peale programme saavad nad teada, et olid esimesed täiskasvanud, kes neid austasid ja ära kuulasid. On küll palju programme, kuhu need noored oleksid võinud ammu sattuda, on olemasolevate süsteemide veskid aga liiga aeglased, et pakkuda noortele tuge juba täna, kui neil seda tegelikult vaja on. Iga päev, mis nad jäävad ilma vajaliku toeta on nende jaoks traagika!

Päeva lõpuks, just veidi ennem, kui saime teada, et täna on parim päev näha virmalisi, sõitsime veel läbi meie vastuvõtja juhatuse liikme Oli noorteklubist, kus oli hea näide kooli ja noortekeskuse koostööst! See oli mõeldud 8-10 klassi noortele. Osalemine noorteklubis ja noortekeskuses on pigem auasi sest, kes meist ei tahaks olla seal, kus alati toimub midagi põnevat! Noorteklubides/keskustes osaleja saab kaasa lüüa riigi põnevamatel noorteüritustel. Aktiivsus on eluviis!


Siin meie osaleja Merlise (Vastseliina noortekeskus) mõtted tänase päeva kohta: "Mulle meeldis kõige rohkem, kuidas katuseorganisatsioon Samfes kaasas oma tegevustesse noori. Väga oluline on, et tugev üleriigiline organisatsioon annab noortele võimaluse oma üritustel kaasa lüüa ja asju organiseerida. Läbi selle saavad noored uusi oskuseid ja neil tekib julgus algatada üleriigilisi ja vahel ka ülemaailmalisi noorteprojekte".

Ja olemegi jõudnud praegusesse hetke, kus aknast välja vaadates võib näha rohelisi, punaseid ja kes teab veel, mis värvi virmalisi. Loodame, et meie homne, viimane päev Islandil, annab meile sama värvikaid mõttelende, mis kõik võib alguse saada sellest visiidist.

Nimelt hakkame arutama, kuidas meie ühenduste või noortekeskuste vahelist koostööd tulevikus jätkata! 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar