esmaspäev, 25. november 2019

PickUp – Briti eri: „Koosa noortekeskuse mänguderuum“



Projekt „Koosa noortekeskuse mänguruum kõikidele noortele“ sai alguse nelja noore ideest arendada Koosa noortekeskuse mängude ruumi. Eesmärk oli muuta see atraktiivsemaks ja kaasaegsemaks, mis tooks kokku ja aitaks ühendada kogukonnas elavaid erinevast rahvusest noori, sest Koosa piirkonnas elab nii eesti kui ka vene rahvusest noori. Projekt toimus perioodil 18.04.2019 – 30.07.2019 ja asukohaks oli Koosa noortekeskus, mis asub Tartumaal Peipsiääre vallas.

Uuendatud mängude toa eesmärk oli luua uusi võimalusi, et hoolimata rahvuslikust taustast saaksid kõik rõõmsalt koos käia ja ühiselt erinevaid mänge mängida. Mängida saab näiteks strateegiamänge, loomingulisi mänge, tiimitööd arendavaid mänge, tantsulisi mänge ja täpsusmänge. Kui uus noor tuleb noortekasse, siis nendele õpetatakse üheskoos uusi mänge ja mängude käigus arenevad erinevad oskused nagu näiteks koostööoskus. Mängitakse kasutades eesti ja vene keelt ning vajadusel tõlgitakse üksteisele. Samuti on õpitud uue keelena inglise keelt, sest Koosanoortekeskuses on välisvabatahtlik. Mängude käigus on vähenenud erinevad keelelised barjäärid, samuti kasvanud julgus kaasa mängida nendega, kes pole otseselt sõbrad. Mängud on ühendanud ka eri vanuses noori, näiteks meeldib kõigile üheskoos tantsida, selle käigus ei tunne keegi piinlikkust ja kõigil on alati lõbus.

Mängude toa avamisel korraldati ka pidu, kus sai tutvuda ja õppida uusi mänge ning näksida head ja paremat. Kokku osales projektis 38 noort, kelle seas oli noori vanuses 7-23. Üle poole osalejatest oli vene taustaga, kuid oli ka kakskeelseid noori ja ainult eesti keelt kõnelevaid noori.

Projekti käigus sai õpitud omavahelist suhtlemist, kokkulepete tegemist, teistega arvestamist. Samuti õpiti, et kõik ei käi alati nii nagu algselt planeeritud, vaid tuleb vastavalt olukorrale reageerida. Tuleb olla kannatlik või lahendada omavahelisi arusaamatusi või organisatoorseid probleeme. Näiteks tekkis probleem õhuhokilaua kättesaamisega ja selle saime kätte alles pärast avamispidu, sest auto, millega seda toodi sõitis kraavi. Kui enne olid võimalused Koosa noortekeskuses piiratud, siis projekti tulemusel on nüüd noortekas rohkem võimalusi erinevaid arendavaid mänge ja tegevusi teha. Ühtlasi meelitab mängutuba kohale erinevataustaga noori. Projekti tulemusel loodi koht, kus on mõnus koos olla nii eesti kui ka vene noortel ja omavahel suheldakse mõlemas keeles.

Korraldajatele õpetas projekt enamusi eluks vajalikke oskusi. Noorsootöötaja abiga õpiti asjade planeerimist ja elluviimist. Kuidas sõlmida kokkulepped, kuidas kirjutada e-maile, kuidas lahendada probleeme. Hoiti pilk peal paberimajandusel, sellel, et leping saaks täidetud, sealhulgas, et püsida eelarves. Õpiti ka seda, et algselt planeeritud eelarve võib vahel pisut muutuda, sest tihtipeale muutuvad poodides hinnad. Kui praegu tugineti paljuski ka noorsootöötaja abile, siisjärgmine kord võiks juba korraldusega iseseisvamalt hakkama saada. Hoolimata sellest, et aeg-ajalt tekkis vastutuse võtmisega probleeme, siis lõppkokkuvõttes õpetas projekt, mida seesama mõiste tähendab ja kui tähtis on kohusetunne ning asjade lõpuniviimine kui kord on juba alustatud. Õpiti ka üksteist motiveerima, omavahel suhtlema ja kokkuleppeid tegema, sh oma soovides järeleandmisi tegema. 

Üldiselt lõimumine toimis, sest nii eesti kui ka vene noored suhtlesid tänu mängudele omavahel rohkem kui enne. Samuti on ka edasipidi plaanis teha erinevaid mängude päevi või noortekaöid, kuhu saaksid tulla erineva taustaga noored. Kindlasti sai projektist kasu ka üldisemalt kogukond, kuna väga paljudel lastel pole kodus taolisi mänge ja võimalusi. Kõik, kes projektist kuulsid olid enamasti positiivselt üllatatud, et meil tehakse nii ägedaid asju.

Uut mängude ruumi reklaamiti erinevatel viisidel. Reklaami tegid enamasti noored näost näkku. Samuti kasutati reklaamimiseks ära sama postrit, mis esitati projektitaotluse tegemisel. Loodi Facebooki üritus, mida jagati erinevatel valla lehtedel: https://www.facebook.com/events/413152576135952/.
Uut mänguvõimalust mainiti ka Noorteklubi poolt kirjutatud Peipsiääre Teataja lehes: http://www.peipsivald.ee/documents/18275534/18581031/Pepisiaare+Teataja_aprill_2019_trykifail.pdf/e4ba3298-fab8-4996-b87b-07f664d7d981


Konkurssi "Pick-Up - Briti eri" rahastas Briti Nõukogu.






Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar