reede, 20. veebruar 2015

Üksi saab kiiremini, üheskoos kaugemale!

Igal hetkel on oma eellugu, meie elu koosneb lugudest. Nii ka seekord. 

Oli aasta 1998 kui Rõuge noored said oma noortekeskuse, mis alustas tööd oma oskuste ja teadmistega ning sisetunde ajel. Mõne aasta möödudes oli kuulda, et Põltsamaal tegutseb Noorteühendus Juventus, mis teeb sarnaseid asju nagu meie, saadab inimesi rahvusvahelistessse projektidesse, teevad aktiivselt kohalikku noorsootööd. Need olid nagu paralleelelud aga üksteisest peaaegu 200 km kaugusel. Täna on südames soe tunne mõelda, et seal oli meie Heidi toimetamas. Aga ikkagi nokitseti omaette edasi, hoogustasime Võru maakonna noorsootööd, et oleks kellegagi koostööd teha ka maakonna tasandil. Asjad edenesid, meieni jõudis Varaaida programm, tekkisid koolitused, mis viisid kokku noorsootöö inimestega teistest maakondadest, võrgustik laienes. Meie keskusesse Rõuges sattus pidevalt delegatsioone, ka noorsootöötajaid Eestit, Lätist, kaugemalt. Üks põnev vahejuhtum endise Eesti ANK tegevjuhi Heliga kui tal autol küte otsa sai ja hädast päästis välja minu äiapapa kui piimaautomehe küttetagavara, viis pisut lähemale ja isiklikule kontaktile ka Eesti Avatud Noortekeskuste Ühendusega ehk siis organisatsiooniga, mis Juventuse kõrval Põltsamaal tegevust arendanud. Maakonnas olid selle ühendusega liitunud juba mõned keskused, meie ikka kahtlesime. Mõtlesime, et mis sellest siis ikka muutub, toimetame oma tegemisi edasi.....

Ühel päeval oli tollane ESF noortekeskuste programmi noorsootöö spetsialist Kristi Kruus kohtumas Võrumaa noorsootöötajatega ning innustamas meid ja valgakaid ikka ühinema. Käimas olid ka juba ühised projektid, ESF programm. Ühel maakonna noorsootöötajate järjekordsel kohtumisel kuulsin teisi rääkimas mingitest kavadatavastest programmidest ja dokumentidest noortekeskuste üle. JA SIIS SEE TUNNE TULI, et kas need kaks paralleelmaailma Rõuges ja Põltsamaal on jõudnud kohtumiste ristteele? Minu ees olid küsimused, et kas tahan jätkata oma keskusega omaette nokitsedes või astuda ühisesse paati ja saada osa kõikidest olulistest plaanidest ja tegevustest, mis ühendavad paljusid keskusi üle Eesti. JAH, MA TAHTSIN SEDA, MEIE KESKUS TAHTIS SEDA! Tahtsin, et meie keskus oleks tugev teiste tugevate seas, et me ei oleks enam paralleelmaailm vaid ühine „päikesesüsteem”. See liitumisotsus ei vajanud volikogus põhjalikke argumente, kõik sujus kiirelt ja toetavalt. JA SIIS LÄKS LAHTI! ....


Ja siis ma mõistsin, milliseid lahedaid protsesse olin endast eemal hoidnud. Mõistsin seda, et kui ma soovin panustada oma keskuse heaolusse, siis tuleb panustada kogu Eesti koostöösse, sest ühiselt tehtud ettevõtmistel on jõudu, neil on mõju, mis kandub lõpuks igasse keskusesse. Eesti Avatud Noortekeskuste Ühendusega liitumine on toonud minu ja meie noorteni põnevad suvekoolid, meie noorsootöötajateni lahedad koolitused, meie pädevus oma töös on kordades kasvanud. Mind ühendab üle Eesti erinevate keskustega ühtne võrgustik, arutelugrupp, kohtumised, seminarid, maililistid, kus leida oma mõtetele ja kahtlustele tuge. 


Mul on olnud õnn viimased kaks aastat kuuluda ka Eesti ANK juhatusse, minu tänu kõigile minu eest hääletanutele. Olen täitnud antud lubaduse suurendada rahvusvahelist partnerlust alustades just seda valdkonda tugevdava strateegilise koostööprojektiga Soome ja Sloveeniaga. Eesti ANKi kuulumine on andnud võimaluse olla ekspert maakondlikus noortekeskuste toetusprogrammis, aidata kaasa Eesti Noorteühenduste Liidu osaluskogude projektide hindamise ekspertgrupis. Noortekeskuses on viidud ellu nii ESF programmi, NEET noorte toetusprogrammi, meid ühendavad teiste keskustega ühised noortenädala kampaaniad, oleme õppinud uusi meetodeid, mobiilsest noorsootööst on saanud töö osa, selles protsessis olen õppinud ise nii palju, samuti meie keskuse noorsootöötajad ning suurt kasu on saanud meie noored.

Kui märkad, et kusagil nagu näiteks Eesti ANK-s tehakse midagi sarnast nagu sa ise, siis võta ette see samm, et astuda lähemale, uurida, lüüa kaasa ja saada osa sellest ühistegemisest. Olen kohtunud maailma lahedaimate inimestega ja üksteise mõistmise on lihtsaks teinud see, et meie silmis ja südames on sama säde. Ära jäta ennast sellest ilma! 

Kerli Rõugest


Üksi saab kiiremini, üheskoos kaugemale!


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar