reede, 30. oktoober 2020

Avatud noortekeskuste suvi 2020

Maivi Liiskmann

Suve jooksul said noored seada sammud Eesti erienvatesse noortekeskustesse või avalikku ruumi, kus toimetasid noorsootöötajad ja tesed noored ning kus toimus sel suvel palju põnevat. Oodatud olid kõik ning polnud sugugi oluline, kas noor on spordi- või loodushuviline, ega ka see, kas talle meeldib veeta oma aega õues või toas, sest koos noorsootöötajatega sai tegeleda väga erienvate tegevustega. Sai uurida, avastada, ise luua ja algatada, korraldada, aga ka teiste noortega kohtuda ning põnevaid asju kogeda. 


Noortekeskuses on iga noore suvi huvitavam ja sisukam. Eriolukorrast tingituna muutusid oluliseks ideed ja mõtted sellest, kuidas noori taas võimalikult efektiivselt ja kaasavalt tegevustesse tuua. Sellele mõtisklemisele aitasid kaasa veebikohtumised ja arutelud, mida korraldas avatud noortekeskuste katusorganisatsioon Eesti ANK. 

 

Suvel korraldasid Haridus- ja Teadusministeerium, Eesti Noorsootöö Keskus (nüüd Haridus- ja Noorteamet) ja Eesti Avatud Noortekeskuste Ühendus koos noortekeskuste suvekampaania "Uks on lahti". Selle eesmärk oli jagada sõnumit, et noortekeskuste uksed on lahti ning uksest sisenedes avaneb noorsootöö imeline ja mitmekesine maailm just sellisena nagu noored seda näevad. 

 

Noortekeskuste tegevused olid varasemast enam viidud õue ning iga päev tõi kaasa uusi võimalusi ja ettevõtmisi noorte aja rikastamiseks. Noortel oli palju võimalusi: malevad, laagrid, mobiilsed tegevused rannas ja tänavatel, jne... – kõike seda pakkusid meie noortekeskused üle terve Eesti.

 

Kuigi üritused ja tegevused olid igas keskuses erinevad, oli üks kindel: kui kodus puhkamisest küllalt sai, olid noortekeskuste tegevused täpselt need, mis iga noore suve huvitavamaks ja sisukamaks muutsid. Mõned näited noortekeskuste tegemistest suvel:


Valgamaa Noorsootöökeskus Tankla korraldas noortele suvekooli, kus veedeti koos sõpradega mõnusalt aega, toimusid meeleolukad ja hasarti tekitavaid ühistegevused ning erinevad võistlusmängud, lisaks veel palju põnevaid ja õpetlikke töötubasid, hea muusika saatel lõkke- ja tantsuõhtud. Vaata pilte

 

Tartu Noorsootöö Keskus pakkus lisaks tavapärastele tegevuskohtadele Anne, Ilmatsalu ja Lille noortekeskustes veel mõnusa koha olemiseks Tartu kesklinnas populaarsel Autovabaduse puiesteel. Tartu Noorsootöö pakkus põnevust välinoortekeskuses tegevusprogrammiga. Kus noored said sõpradega aega veeta, aktiivsemalt liigutada, võtta osa sportlikest võistlustest ning panna end proovile erinevate liikumisharjutustega. Lisaks aktiivsetele tegevustele toimus ka loovaid ja rahulikke õpitube ning koolitusi. Korraldati palju ülelinnalisi mänge ja loositi vahvaid auhindu. Tegevuste planeerimisel pöörati palju rõhku ka sellele, et need kaasaksid kõiki noori. Vajaduspõhiselt kaasati viipekeeletõlke ning ala oli ligipääsetav ja kasutajasõbralik ka ratastoolis liikujatele. On suur rõõm tõdeda, et autovabaduse puiestee osutus oodatust menukamaks. 

 

Jõgeva Linna Noortekeskuses leidis aset erinevate vahvate ja käeliste tegevustega meisterduslaager. Suve jooksul õpiti tundma oma kodumaad, külastati Eesti pealinna ja tudengite linna Tartut. Veel toimus noortele Jõgeva valla malevasuvi, kus 42 noort üle valla said tööd teha Tormas, Luual, Altrajal ja Kuremaal. Usinaid töömesilasi ei heiduta kuum ilm ega äkilised sajuhood. 

Sealsed noored ei piirdunud ainult ise külas käimistega vaid ka neil käidi külas. Üheks selliseks külaliseks oli Keerdtrepp, kes viis läbi Kendama töötube ja erinevaid võistlusi.

 

Elva noortekeskuses toimusid erinevad laagrid. „Mustrist välja“ laagris, kus noored mõtlesid mustrist välja, said mõtelda ja tegutseda. Keraamikas kujundasid laagrilised külmvahatehnikas pruunist savist taldrikuid; klaasisulatuses valmisid kiilid, liblikad, ämblikud ja muud toredad taiesed. Saadi tuttavaks klaasinoaga, tehti lõbusat looduskunsti Paisjärve puudele ning ka kokanduse osas olid kõik kolm päeva täis elamusi ja katsetusi. 

 

„Mina, loodus ja muusika“ laagris, saadi kus kolme päeva jooksul rohkem sõbraks iseenda ja kaaslastega, looduse ja muusikaga. Laagri “Suvi ja fantaasia” osalejad said rakendada oma fantaasiat ja loovust nii muusikaliselt improviseerides pillimängus kui ka loovates kunstilistes tegevustes. Kaunistati lillepotti lilleseade tarbeks, rakendades põnevaid värvilahendusi ja ideid. Lisaks loodi kivikestest, puuokstest ja käbidest fantaasiarikkaid dekoorelemente. Osalejad said oma fantaasiat kasutades endale ise lõunaeinet valmistada ja seda loomingut pildistada – näiteks kujundati viinerist ja lehttainast erinevaid vahvaid tegelasi ning sinna juurde ka aedviljadest liblikaid ja lilli. Ka puuviljalõike kujundati suure huviga mitmel erineval moel. Muusikatunnis tehti tutvust ksülofoni, kellamängu ja käsikelladega, lapsed õppisid tähemärkide järgi nendel lugusid mängima. Igaüks sai pillil ka oma fantaasialoo mängida, pannes sellele ise pealkirja. Õpiti ära kaks laulu. Laager lõppes väikese esinemiskavaga, millest noored usinalt osa võtsid. Vaata pilte!

 

Need olid vaid mõned näited sellest, kuidas noortekeskused üle Eesti sel suvel toimetasid. 

 

Elva noored on rääkinud:

  • Noortekeskusesse on alati tore tulla. Pole vahet, mis päev on või mis päev tuleb. Pole vahet, kuidas sul täna läks, vaid loeb see, et sul oleks noortekeskuses tore.
  • Ma olen noortekeskusest saanud väga head ja toetavat tuge. Tänu noorsootööle ja selles kaasalöömisele olen saanud tagasi elu mõtte. Mulle väga meeldib suhelda nende noortega, kellega olen noortekeskuses kohtunud. Noortekeskuses on mu pere ja ma tunnen end seal nagu oleksin kodus. Olen noortekeskusele väga tänulik.
  • Noortekeskuses on alati lõbus ning seal töötavad toredad noorsootöötajad, kes aitavad alati. Saan noortekeskusest palju kogemusi nii inimeste vahelise koostöö kui ka noorsootöö kohta. Noortekeskuses saan tuttavaks uute inimestega ning mul on võimalus aidata teisi inimesi.
  • Noortekeskuses saab sõpradega aega veeta, saab mängida erinevaid mänge, osaleda erinevatel üritustel ning noortekeskuse kaudu saab teha vabatahtlikku tööd.
  • Noortekeskuses saan tegeleda oma hobidega. Lisaks on seal veel nii palju toredaid inimesi. Noortekeskus on üks parimaid kohti.

Oleme õnnelikud ja tänulikud, et igas omavalitsuses on noortele koht, kuhu nad alati on oodatud ja kus avaneb võimalusterohke imedemaa.



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar