kolmapäev, 4. aprill 2018

PickUp - Briti eri: Kohila ”BÕM e. bändide õudne möll"


1.Mida tegite? Muusika ühendab noori ja selle kaudu soovisime ühendada erinevatest rahvustest noori. Korraldasime suure noorte ansamblite õhtu Kohila Gümnaasiumi aulas 26.01.2018. Meie suureks rõõmuks tuli kuulama väga palju noori. Noortele meeldib räpp ja sellest tulenevalt kutsusime pea esinejaks Bad Arti. Veel esines 6 noorteansamblit. Õhtujuhid olid samuti noored. Et muuta natuke põnevamaks kogu üritust oli meil külas mustkunstnik Marko. Mustkunst on samuti noori ühendav, seal ei ole vaja keelest aru saada vaid tegevus ise köidab noori igas eas.

2.Kui palju noori osales? Kokku osales 173 noort 7-26 aastased, 17 olid muukeelsed noored. Ei toimunud traditsioonilist registreerimist osalenutele, sest sellisel suurüritusel ei oleks kindlasti kõik ennast soovinud kirja panna. Noored said sisenedes käepaelad, mille arvestust pidasime. Muukeelsed noored lugesime lihtsalt kokku, sest meil on väike kogukond ja tunneme üksteist väga hästi.

3.Kuidas aitas see kaasa koostööle teisest rahvusest noortega? Koostöö väljaspool Kohilat teiste
rahvuste lõimumisega eriti hästi ei õnnestunud. Ei leidnud teistest rahvustest noorte ansambliteni esinema. Kuulutasime oma üritust muusikutest sõprade listis. Otsisime läbi facebooki muukeelseid ansambleid, aga keegi ei võtnud meiega ühendust. Meie Hageri ANK noorsootöötajad küsisid oma
valdkonna töötajatelt erinevatelt koolitustelt, aga sealt ei tulnud infot ansamblite osas. Eraldi pöördusime Lasnamäe, Vaga noortekeskuste poole. Kutsusime muukeelseid noori ka ettevalmistus ja järelkoristuse osasse. 3 muukeelset noormeest tulid meile appi seda üritust korraldama. Eraldi kutsusime muukeelseid noori üritusele.

Kuidas sai kasu kogukond? Kogukond sai üritusel mõnusalt enda aega veeta ja kuulata head muusikat. BÕM käisid kuulamas ka täiskasvanud, palju oli õpetajaid ja lapsevanemaid. Noortele ei korraldata sageli selliseid üritusi, aga teismelised noored tahavad ju ka ennast kusagil välja elada. Lapsevanemad olid rahul, sest noored olid turvaliselt vaba aega veetmas oma kodukohas.
Kogukond sai kasu 25 hakkaja noore näol, kes kõik aitasid kaasa ürituse ettevalmistamisel ja läbiviimise osas. Kogu ürituse ettevalmistamine ja läbiviimine oli meie endi organiseeritud. Läbi tuli mõelda lava ülespanek, valgustehnika transport, helitehnilised ja valguslahendused kogu
ürituseks. Käepaelte panek külastajale, kohviku pidamine ja kogu ürituse turvalisus. Eriti ei vajanud noorsootöötaja abi, seega saime väga hea kogemuse suurürituse korraldamiseks. Kohila valla kõik 8 noorsootöötajat olid sellel päeval koos meiega ja valmis aitama kui tekib probleeme, aga me saime ise hakkama ja nende abi ei läinud vaja.

Kas koostöö jätkub ka edaspidi, millised on edasised tegevused? Jah koostöö jätkub edasi, edasised tegevused on korraldada paljusi projekte ja üritusi. Jääme ootama uusi projektikirjutamise võimalusi, et korraldada veel selliseid lahedaid noortele suunatud suurüritusi. Koostöö Hageri ANK noorsootöötajate vahel sujus samuti hästi, nad olid alati olemas kui midagi oli vaja lahendada. Samas lasid meil tegutseda ja ei surunud oma mõtteid ja tahtmist peale.

Mida läbi projekti õppisite? Kuidas paremini projekte koostada. Läbi peab mõtlema kõige väiksemad detailid ürituse korraldamises. Alati peab olema tagavara varjant välja mõeldud juhuks kui midagi ei õnnestu. Suhtlemist paljude noortega. Leidsime uusi noori, kes soovivad meiega järgmisel aastal koos BÕM korraldada. Saime teada kui raske on leida muukeelseid noori üles ja nendega kontakti hoida väljaspool Kohilat.

Millised probleemid tekkisid? Kõik läks sujuvalt, probleeme ei olnud. Oleme varem kokku puutunud
“Nopi ülesse” projektiga, seega teatsime, mis meid ees ootab. Samuti olime varem korraldanud noorte bändide esinemisi, oleme kooli aktiiviga palju muusika üritusi korraldanud ja seega ei olnud raske seda üritust planeerida. Kogu protsess oli meie jaoks väga põnev ja õpetlik. Probleemiks osutus, et me ei jõudnud vene koolinoorte ansambliteni, sest neid vist ei ole olemas. Samuti kutsusime muukeelseid noori eraldi üritusele, aga neist paljud tulemata. Samas 17 muukeelset noort on meie endi jaoks väga hea tulemus.

Milliseid uusi oskusid saite? Mina kui juba kogenud ürituste korraldaja (Alex) ei saanud eriti midagi uut juurde, kõik sujus nagu planeerisin kuid teised, kes minuga ühes pundis olid said kindlasti hulgaga uusi kogemusi, näiteks kuidas tehnikat üles panna ürituse jaoks ja kuidas midagi teha jne. Samuti on üks kõige raskem osa ürituse lõppedes asjade kokku panemine ja koristus. Noored said kõik väga hästi hakkama ja ei vingunud miks peab midagi tegema. Emotsioon lõpus, kui saal oli puhas ja korras, kui kõik noored hakkasid plaksutama ise endale oli tore, sest saime hakkama millegiga, mis muutis meie kogukonna noori ühtsemaks.

Kuidas arenesid kultuurilised teadmised? Inglise keelseid laule laulsid enamus ansamblid, seega popp muusika on noorte jaoks väga oluline osa maailma vaatest. Saime teada, et muukeelsed noorsootöötajad kellega suhtlesime ansamblite otsingul olid väga sõbralikud ja abivalmid. Kutsusime
muukeelseid noori eraldi BÕMile , aga pooled jätsid tulemata, seega on veel pikk maa minna lõimumises noorte vahel. Soovime edaspidi korraldada muukeelsete noortega ja noortele üritusi.









Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar